Vplyv výživy na vývoj kĺbov a kostry u psov veľkých plemien

26. februára 2018

 

Výskumy potvrdili, že takmer 40 % zástupcov veľkých plemien trpí na niektoré z kĺbových ochorení. Toto relatívne riziko je oveľa vyššie u psov veľkých a obrých plemien. Psy týchto plemien sú vnímavejší k rozvoju ochorení kĺbov v období rastu následkom abnormálneho rozvoja kĺbovej chrupavky alebo dôsledkom preťaženia kĺbu alebo traumy. Väčšina týchto ochorení je primárne dedičných, riziko a stupeň rozvoja príznakov však je ovplyvniteľné typom výživy. 

Veľké plemená

Medzi plemenami psov sú obrovské rozdiely vo veľkosti a v charaktere rastových procesov, predovšetkým u veľkých a obrých plemien. Behom relatívne krátkej doby dochádza u nich k výrazným zmenám a to je dôvodom pre zvýšenú citlivosť vyvíjajúcej sa kostry predovšetkým vo vzťahu k výžive. 

Rozvoj kostry

Medzi dietetické faktory, ktoré sa môžu podieľať a zvyšovať riziko rozvoja ochorení kostry sú zahrnuté: 

  • obsah bielkovín
  • prísun energie
  • obsah vápnika 

Bielkoviny

Zvýšený prísun bielkovín s následným prudkým rastom hmotnosti a tým nadmerným zaťažením vyvíjajúcich sa kĺbov a kostry môže negatívne ovplyvniť rozvoj kostry a tým aj vyústiť v nevratné zmeny kostry. Preto u veľkých a obrovských plemien za optimálny obsah bielkovín v krmive sa považujú hodnoty cca. 26 %. 

Energia

Nadmerný prísun energie je škodlivý pre mladých rastúcich psov veľkých a obrovských plemien a taktiež pre starých psov so zápalom kĺbov (artritída).Výskumy preukázali zvýšený výskyt osteochondrózy ramenného kĺbu u psov, ktorí boli kŕmení ad libitum (nekontrolovaný, volný príjem kalórií ) v porovnaní so psami u ktorých prísun energie bol obmedzený na 60 %.V dvoch skupinách 24 psov plemena labrador retriever sa porovnával aj vplyv prísunu energie na rozvoj dysplázie bedrových kĺbov. V skupine psov s redukovanou dávkou energie o 25 % v krmive sa vyskytovalo menej príznakov dysplázie bedrových kĺbov. 

Preto na základe výsledkov výskumov je doporučené vyvarovať sa kŕmenia ad libitum a je dôležitý kontrolovaný príjem kalórií v krmive, ktorý u veľkých a obrovských psov by mal byť 4000 – 4200 kcal/kg. 

Vápnik

Vápnik tvorí prevažnú časť kostného tkaniva, preto jeho obsah v krmive a pomer k ostatným minerálom, napr. fosforu pre správnu skladbu kostry je veľmi dôležitý. 

Nevhodný obsah vápnika v krmive môže viesť k poruchám tvorby kostí s následkami: 

  • v prípade nadmerného prísunu vápnika zaostávanie v raste a osteochondróza
  • v prípade nedostatočného prísunu vápnika vznik hyperparathyreoidizmu 
  • v prípade nadmerného prísunu vápnika bez podobného prísunu fosforu vznik stavu podobného krivici 

Šteňatá veľkých plemien zle regulujú vstrebávanie vápnika črevom v prípadoch, keď je prísun vápnika krmivom nadmerný. Preto nie sú schopné dlhodobo zvládať vedľajšie možné príznaky prísunu vysokých dávok vápnika. 

Optimálne hladiny vápnika v krmive určené rastúcim psom

  • vápnik 0,80 %
  • fosfor 0,63 % 

Zdravie a celistvosť chrupavky

K ochrane chrupavky slúžia látky, ktoré sa vyskytujú v tkanive chrupavky úplne prirodzene. Chondroitínsulfát chráni chrupavku pred enzymatickou degradáciou. Glukózamín je látka dôležitá pre tvorbu ( syntézu ) chrupavky. Súčasne s nimi sa uplatňujú aj omega 6 a omega 3 mastné kyseliny v pomere 5-10:1, ktoré znižujú riziko možného zápalu kĺbu. 

Spoločnosť IAMS na základe týchto vedeckých poznatkov a výskumov v roku 1997 ako prvá prišla so špeciálnym krmivom určeným pre šteňatá veľkých plemien EUKANUBA Puppy and Junior Large Breed, ktoré obsahuje znížený obsah vápnika a kalórií. Za týmto krmivom následovalo Eukanuba Adult Large Breed – krmivo určené dospelým psom veľkých plemien a túto radu dotvára Eukanuba Adult Large Breed Light a Eukanuba Senior Large Breed. Tým pre potreby veľkých psov všetkých vekových kategórií je k dispozícii kompletný rad krmív. 

Systém ochrany kĺbov – Joint Management System

  • Chondroitínsulfát a glukózamín, ktoré sa podielajú na správnej stavbe chrupavky
  •  Znížený obsah tuku pomáha stabilizovať telesnú hmotnosť a znížiť záťaž kĺbov
  • Mastné kyseliny omega 6 a omega 3 v pomere 5-10:1, ktoré redukujú riziko možného zápalu kĺbu
  • Vitamíny a minerálne látky podporujú tvorbu chrupavky